Track & trace systeem in het nieuws bij omroep Brabant

Track & trace systeem in het nieuws bij omroep Brabant

Jaarlijks vinden bij Bravis ruim 20.000 transporten met lichaamsmateriaal en medicijnen plaats. Deze boxen worden vervoerd tussen de poliklinieken, operatiekamers, medische beeldvorming, laboratoria, pathologie en apothekers. “Op zo’n groot aantal is het niet vreemd als een box zoekraakt, maar dat willen we voorkomen. Voor de patiënt is het vervelend als hij langer moet wachten of zelfs opnieuw bloed of materiaal moet afgeven”, vertelt Mark Sijstermans, teamleider logistiek bij het Bravis ziekenhuis. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een bedrijf dat ons kon helpen. We kwamen daarbij uit bij Blyott.”

App volgt apparaten
Het Vlaams/Nederlands bedrijf heeft ervaring met het ontwikkelen van een track- & tracesysteem. “Maar tot nu toe alleen binnen het ziekenhuis”, meldt directeur Gery Pollet. “Wij hebben een app ontwikkeld waarmee pompen, bedden, rolstoelen en andere materialen gevolgd kunnen worden. Op deze apparaten wordt een tag geplakt. Die stuurt elke vijf seconden een signaal uit die via een wifipunt met bluetooth naar de app wordt gestuurd. Bravis wilde een systeem waarmee de boxen ook buiten het ziekenhuis te volgen zijn. De tag plakken we aan de binnenkant van de box. Het signaal wordt gestuurd naar mobiele locators en die staan in verbinding met de app. Zo weten we waar de box is.”

Tijd en temperatuur
Het systeem kan echter nog veel meer. “De vervoerder scant de box met zijn app en doet dat opnieuw bij aflevering. Zo weten we precies bij wie het materiaal is”, licht projectcoördinator Facilitair Bedrijf Marleen van ’t Hof toe. “Bovendien gaat er bij vertrek een tijdsklok lopen van anderhalf uur. Is de box na anderhalf uur nog niet afgemeld, dan krijgen wij elke vier minuten een mailtje.” De tag houdt daarnaast de temperatuur in de box in de gaten. Komt deze boven of onder een bepaalde marge, dan gaat er een alarmmelding af.

Niets kwijtgeraakt
De resultaten van het systeem zijn zeer positief. “We hebben het een half jaar uitgetest met meer dan 10.000 vervoersbewegingen”, zegt Mark. “We zijn het eerste ziekenhuis in Nederland dat dit systeem heeft. Maar veel belangrijker is dat we tot nu toe niets zijn kwijtgeraakt. Dit is echt de toekomst.” De verzenders en ontvangers zijn eveneens blij met de innovatie. “Door het hoge aantal vervoersbewegingen en de verschillende locaties zijn de transporten kwetsbaar. Vanuit ons laboratorium was er behoefte om het proces zodanig te borgen dat de kwetsbare materialen in de logistiek te volgen zijn. Met dit systeem is elke box traceerbaar, weten we wie de koerier is en kunnen we de temperatuur in de gaten houden. Het is een prachtig systeem”, stelt teamleider Linda Boenders van Accureon (klinisch, chemisch, hematologisch lab). “Een bijkomend voordeel is dat we een nauwere samenwerking krijgen met logistiek. Dankzij dit systeem kweek je meer begrip voor elkaar. Dat is een extra plus.”  

Op de foto scant analist Brigitte Sloots van Accureon een bak voordat deze op transport gaat. 

Lees ook: 
Primeur: Bravis raakt buisjes bloed en potjes weefsel nu nooit meer kwijt - Omroep Brabant

Alle nieuwsberichten
Foto Brigitte

Onze laboratoriumlocaties
altijd dichtbij

Accureon heeft naast haar vier basislocaties ook nog een aantal nevenlocaties

Footer Afbeelding
Footer Logo

Postadres

Postbus 999, 4700 AZ, Roosendaal

Telefoonnummer

088-706 8230

Openingstijden

Ma-Vr: 08:00 - 17:00

Neem contact
met ons op

Heeft u vragen of suggesties? Dan kunt u ons altijd een bericht sturen.

Stuur ons een bericht